Algemeen

Het Laurens Lyceum is een school voor havo, atheneum en gymnasium. Naast deze algemene richtingen bieden we een aantal extra's aan. Voor groep 8'ers die naar het atheneum willen, maar graag iets extra's willen doen hebben we de Vwo-Academie. Deze richting is ook geschikt voor potentiële gymnasiasten die minder affiniteit met klassieke talen hebben.

De brugklas (havo/vwo)

De reguliere brugklas bestaat uit gecombineerde havo/vwo klassen. Het lesaanbod is terug te vinden in de schoolgids. De kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde krijg je uiteraard, aangevuld met aardrijkskunde, geschiedenis, Frans, tekenen, biologie en lichamelijke opvoeding. Daarnaast bieden we programmeren en levensbeschouwing aan. Je krijgt 15 lessen per week, 5 huiswerkuren en 5 studiewerktijduren. De studiewerktijduren mag je naar eigen inzicht bezoeken, aan het begin of aan het eind van de dag. Tijdens deze uren kun je in groepjes aan projecten werken, verder gaan met je huiswerk of leren voor een toets. Voor dat laatste hebben we speciale stilte-uren. Tijdens de huiswerkuren maak je, uiteraard, je huiswerk. Dat scheelt je thuis een hoop tijd en heb je tijd voor hobby's. Je krijgt ook een mentoruur. Tijdens dit uur ga je leren plannen en organiseren. Hierdoor kom je nooit meer in de problemen met het op tijd af hebben van je huiswerk en leren voor een toets.

Aanvullend op de "gewone" vakken hebben we eXpert Programma's en Pop Up workshops. Een eXpert Programma duurt een heel jaar en een Pop Up workshop een paar weken. De eXpert Programma's kun je hier vinden. De inhoud van de Pop Up workshop wisselt per jaar. Denk aan, bijvoorbeeld, zelfverdediging voor meisjes, hip hop, EHBO, journalistiek, breakdance, enz.

Gymnasium

Het gymnasium is voor leerlingen die zich zo breed mogelijk willen ontwikkelen en na hun middelbare schoolperiode alle keuzes tot hun beschikking willen hebben voor wat betreft de vervolgopleiding. In het eerste jaar krijg je Latijn als extra taal en in het tweede jaar komt daar Grieks bij. Als je op het gymnasium zit verwachten we net wat meer van je. Denk maar eens aan de uitspraak van Plato "het begin der wijsbegeerte is verwondering". Je bent onderzoekend en leergierig, met een vak als klassieke vorming geven we je de basis om je over van alles en nog wat te verwonderen om je vervolgens na zes jaar als een maatschappijkritische burger aan je vervolgopleiding te laten beginnen. Je zult op het gymnasium merken dat er veel vakken zijn die samenwerken wat zich uit in leuke projecten.

Vwo Academie

De Vwo Academie is in het leven geroepen om enthousiaste atheneumleerlingen te bedienen. Kun je het gymnasium aan, maar zit je niet op het talige deel te wachten, dan is deze opleiding interessant voor je. In plaats van Latijn en Grieks krijg je filosofie en science. De lessen zijn op een hoger niveau dan de havo/vwo combinatieklassen en bieden leuke extra's. Denk aan een excursie naar de TU Delft waar je een inleiding robotica krijgt, bezoek aan Nemo in Amsterdam en bezoek aan diverse musea. Op het gymnasium en op de Vwo Academie krijg je Cambridge English, programmeren en onderzoeken & ontwerpen.

1 Havo

De 1 havoklas is, zoals de naam doet vermoeden, een pure havoklas. Op deze opleiding wordt er meer ingezet op ondersteuning bij plannen en organiseren, begrijpend lezen en rekenen. In 1 havo volg je dezelfde vakken als de havo/vwo leerlingen. Havoleerlingen krijgen daarnaast het vak ontwerpen & maken.

De bovenbouw

In de bovenbouw werken we met profielen. In de derde klas ga je door middel van tests en gesprekken met je mentor een profiel kiezen dat aansluit op jouw kwaliteiten en op de vervolgopleiding die je wilt gaan kiezen. Wij gebruiken hiervoor het webbased programma Qompas. Op het Laurens heb je de keuze uit vier profielen: cultuur en maatschappij, economie en maatschappij, natuur en gezondheid en natuur en techniek. Lessen in de bovenbouw zijn anders dan in de onderbouw. Je zit soms in een klas en soms in een cluster (een les met leerlingen uit verschillende klassen), je krijgt schoolexamens en geen verplichte huiswerkuren meer. En, ook niet geheel onbelangrijk, je gaat op reis naar het buitenland. In de vierde klas ga je naar Kaprun (skiën en snowboarden), Praag of Barcelona en in de vijfde of zesde kun je je inschrijven voor de Romereis. In 5 havo en 6 vwo maak je je op voor het centraal schriftelijk eindexamen. Het pièce de résistance van je middelbare schoolcarrière.