Leerlingen

Laurenslyceum_leerlingenondersteuning_mobiel

Leerlingen ondersteuning

Op het Laurens mag jij vooral jezelf zijn

Wij weten namelijk dat jij het beste tot leren komt wanneer je goed in je vel zit.  Om ervoor te zorgen dat elk kind krijgt wat hij of zij verdient, zorgen wij er met elkaar voor dat iedereen zich op het Laurens gezien voelt.

Mentoraat en junior mentoraat

Op de basisschool heb je misschien één juf of meester. Op de middelbare school krijg je ineens voor ieder vak een andere docent. Maar iedere klas heeft wel een eigen mentor! Naast de vakles(sen), zie je jouw mentor iedere week tijdens de twee mentorlessen.

Waar kan jouw mentor je mee helpen? Lees meer.

Op het Laurens krijg je als leerling veel verantwoordelijkheid. Het kan misschien lastig zijn om hier goed mee om te gaan.

Je mentor helpt je en begeleidt je bij het maken van belangrijke keuzes, zoals het slim kiezen van de flexuren en het maken van een goede huiswerkplanning.

Daarnaast is er tijdens deze mentorlessen aandacht voor leren leren, het ontdekken van jouw talenten en het omgaan met je klasgenoten. De mentor heeft elke periode contact met je ouders om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Lees meer over het junior mentoraat

Vind je het fijn om je verhaal kwijt te kunnen bij een hogerejaars?

De mentor is op de hoogte van alle ins en outs van de klas. Maar hoe fijn is het om je verhaal ook kwijt te kunnen aan een hogerejaars die persoonlijk betrokken is bij jouw brugklas?

Elke brugklas heeft ook een aantal juniormentoren; een vierdeklasser die van alle ins en outs op de hoogte is en jou altijd kan helpen als je ergens tegenaan loopt. Behalve dat ze superenthousiast zijn, hebben ze ook een training gevolgd om je goed te kunnen helpen. Met hen kun je een afspraak maken als je het fijner vindt om een bepaald onderwerp te bespreken met iemand die qua leeftijd wat dichter bij jou staat.

Juniormentoren gaan mee met brugklaskamp en een aantal excursies. Je zult ze dus vaak zien.

Laurenslyceum_decanaat_mobiel
Laurenslyceum_decanaat_desktop

Decanaat

De decanen bieden hulp bij het maken van keuzes:

– De keuze voor je profiel in de derde klas.
– De keuze voor een studie of vervolgopleiding na de middelbare school.

Tijdens de mentorlessen wordt aandacht besteed aan loopbaanoriëntatie en begeleiding (lob).

De decanen bieden jou extra ondersteuning bij het maken van deze voor jou juiste keuzes. Zowel in de derde klas (profielkeuze), als in de bovenbouw (studiekeuze) is het mogelijk een gesprek aan te vragen met één van de decanen. Het is ook mogelijk dat je mentor je doorverwijst.

Extra activiteiten m.b.t de studiekeuze. Lees meer.

Op school bieden wij door het jaar heen extra activiteiten aan met betrekking tot studiekeuze.

Daarnaast is het belangrijk om studiekeuzeactiviteiten te bezoeken buiten school: denk aan open dagen, meeloopdagen en proefstudeerdagen. Als deze onder schooltijd plaatsvinden, dan is het mogelijk hiervoor verlof aan te vragen bij de decanen. Vul hiertoe het formulier ‘Verlofaanvraag studiekeuzeactiviteit’ in.

Meer info & contact m.b.t. loopbaanoriëntatie

Heb je een vraag m.b.t. loopbaanoriëntatie, dan kun je een mail sturen aan: decanaat@laurenslyceum.nl

Decaan havo: mw. Van Tienderen-Wisse
Decaan vwo CM & EM: mw. Bolhuis
Decaan vwo NG & NT: dhr. Infante Ferreira

Laurenslyceum_decanaat_mobiel

Extra ondersteuning

Heb jij naast de reguliere begeleiding nog wat extra steun nodig? Wij staan voor je klaar.

Heb je een vraag over ondersteuning dan kun je een mail sturen aan:  ondersteuningsteam@laurenslyceum.nl

Onderstaande begeleiding is bij ons op school mogelijk:

  • Dyslexie coaching
  • Extra ondersteuning in het kader van Passend Onderwijs
  • Faalangst-reductie training en Examenvrees-reductie training (online en fysiek)
  • Kortdurende hulp door het schoolmaatschappelijk werk
  • Behandelen van (vertrouwelijke) klachten of meldingen die met school te maken hebben door de vertrouwenspersoon
  • Huiswerkbegeleiding (hier zijn kosten aan verbonden)
  • Bijles via Teach Buddy
Laurenslyceum_decanaat_desktop
Laurenslyceum_expertprogramma_mobiel

Expertprogramma's

Op het Laurens worden extra activiteiten aangeboden onder de noemer Expertprogramma.

Naast de normale lessen krijg je elke week, aan het einde van de dag, een blok van 90 minuten extra. Het is niet verplicht om je voor een Expertprogramma aan te melden.

Hieronder zie je wat we dit schooljaar aanbieden.

Voor het meedoen aan de Expertprogramma’s vragen wij een financiële bijdrage. Mocht de financiële situatie het op dit moment niet toelaten, neem dan via mail contact op met school: eho@laurenslyceum.nl.

Lego League

LEGO als onderwijsmiddel? Jazeker!

Tijdens deze lessen gebruiken we lego en dan vooral technisch lego en robots om problemen op te lossen. Je leert om te bouwen en programmeren en uiteindelijk natuurlijk ook uitvoeren. We kunnen zelfs deelnemen aan de Lego League om te strijden tegen andere scholen.

Interesse? Kom op donderdagmiddag een kijkje nemen in lokaal 110!

Sport

De SPORTKLAS betekent 90 minuten extra sport per week. Je krijgt les van of een van onze eigen docenten of van een expert/professional in een bepaalde sport.

Sporten die voorbij kunnen komen zijn mountainbike, hockey, zwemmen, waterpolo, schermen, rugby, voetbal, tuben, klimmen, maar misschien ook wel surfen en/of waterskiën. Aangezien er ook leerlingen uit klas 2 of 3 aan het programma meedoen, proberen we elk jaar weer wat te vernieuwen.

Het gaat er tijdens deze lessen om dat je het leuk vindt om te sporten en graag nieuwe dingen wil leren/ontdekken, het niveau waar je op sport maakt helemaal niets uit. Tot in de gymzaal!!!

Muziek

Altijd al in een echte (school)band willen spelen?

Bij het expertprogramma MUZIEK stomen we jullie in een aantal weken klaar om meerdere optredens te geven op school. Je werkt in deze lessen met je eigen instrument en soms met een ander instrument.

Ook als je nog geen instrument bespeelt of kunt zingen dan ben je van harte welkom in het muzieklokaal!

Esports

Gamen op de middelbare school? Dat kan op het Laurens.

We gebruiken gamen/games om jullie bepaalde vaardigheden aan te leren. Dit doen we samen met onze partner GeeGee Gaming.

Zo leer je samenwerken, oplossings- en resultaatgericht werken, presenteren én leiding geven. En je leert plannen en organiseren. Na 12/13 weken gaan jullie namelijk een eigen eindtoernooi organiseren. Allemaal vaardigheden die jullie goed kunnen gebruiken bij het schoolwerk. In het programma zit uiteraard een stuk preventie van gameverslaving ingebouwd.

In tegenstelling tot de andere expertprogramma’s duurt dit programma 12 à 13 weken, daarna start de volgende groep. We hebben plek voor drie groepen van ongeveer 16 leerlingen per groep.

Science

Ben je nieuwsgierig? Houd je ervan om dingen zelf te onderzoeken? Wil je graag weten hoe de dingen om je heen écht werken?

Als dat zo is, dan ben je bij het expertprogramma SCIENCE op de goede plek.

Bij Science leer je hoe je een echt onderzoek uitvoert. Je gaat op zoek naar oplossingen voor problemen die je elke dag tegenkomt. Je doet eerst onderzoek in boeken of op het internet. Hierna komen de opgezochte theorie en de praktijk samen in het experimenteren. Oftewel: proefjes doen! Hierbij is er ook ruimte voor eigen inbreng en je creativiteit. Als jij een goed idee hebt bedacht, kun je dat gewoon uitproberen! Uit de proefjes komen dan je resultaten. Er komen thema’s uit de natuurkunde, biologie en scheikunde voorbij. Maar maak je geen zorgen, want ook als je het vak nog niet hebt gehad, dan is dat hier geen probleem!

Dus, als je houdt van onderzoeken, samenwerken en doen, dan is Science het perfecte expertprogramma voor jou!